Контакти

Новинка авторинку - карбонові диски

Автомобільний ринок є одним із найдинамічніших ринків у світі. Щороку в серійне виробництво надходить кілька десятків нових моделей автомобілів, які з кожним роком дедалі більше наповнюються технічними новинками.

Разом із збільшенням кількості сучасних систем, що полегшують керування автомобілем та підвищують комфорт та безпеку пересування, збільшується і споряджена маса автомобіля, адже, як відомо, датчики, троси, модулі та інші елементи аж ніяк не «невагомі».

Тому виробники автомобілів постійно шукають рішення щодо зниження ваги транспортного засобу. Виробництво автомобілів з алюмінієвим кузовом, а також алюмінієвими елементами підвіски вже давно нікого не дивує, тоді як карбонові диски - це реальна новинка.

 

Чому саме карбон

Це унікальний матеріал, який використовується в основному для виробництва елементів, що піддаються високим навантаженням. При відносно невеликій вазі карбон має великий заділ міцності, тому він використовується у виробництві таких елементів, як:

- лопаті вітряних електростанцій;

- гвинти та корпуси літаків;

- щогли, керма та корпуси висококласних яхт і так далі.

Використання карбону стає дедалі популярнішим у велоспорті. Найкращі професійні моделі велосипедів мають карбонову раму та карбонові диски. Кузови болідів Формули-1 теж виготовляються з карбону.

Використання такого матеріалу в автомобілебудуванні залишалося лише питанням часу. Звичайно, через астрономічно високу ціну цього матеріалу творці орієнтувалися на автомобілі преміум класу і, напевно, багато хто з нас ще не скоро побачить карбоновий кузов або колісні диски по дорозі на роботу.

 

Новинка родом із Австралії

Австралійська компанія Carbon Revolution після багаторічних випробувань ввела у серійне виробництво карбонові диски з позначенням CR-9. Для виготовлення одного обода потрібно кілька кілометрів вуглецевого волокна, якому після складних технологічних процесів надається остаточна форма.

Готовий продукт важить майже вдвічі менше, ніж алюмінієвий диск, що з комплектом із 4 дисків дає вагу на кілька десятків кілограмів менше. Звичайно, це не аргумент, адекватний ціні, яку доведеться заплатити за комплект карбонових дисків (від 400 тисяч гривень), але для потенційного покупця найголовнішим буде унікальність та відмінність від інших учасників дорожнього руху.

Поки що лише кілька виробників вирішили ввести цей продукт як опцію в деякі зі своїх автомобілів. Карбонові диски будуть у лімітованих серіях від BMW, Audi, Porsche та Lamborghini.

BMW планує представити дешевшу альтернативу у вигляді гібридних колісних дисків, у складі яких алюміній з домішкою вуглецевого волокна. Це рішення знижує вагу приблизно на 20-25% порівняно з традиційними алюмінієвими дисками.

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття