Контакти

Асиметричні та спрямовані шини

Спрямований рисунок протектора має на увазі обертання шин лише в одному напрямку. Як правило, стрілоподібний малюнок протектора не змінюється на різних ділянках бігової доріжки. Такі шини забезпечують високий рівень зчеплення з мокрою дорожньою поверхнею, стійкий рух автомобіля та низький рівень шуму.

 

Асиметричний малюнок протектора відрізняється на внутрішній та зовнішній частині бігової доріжки, тому шини мають покращені робочі характеристики порівняно з шиною з спрямованим малюнком протектора.


Зовнішня частина бігової доріжки асиметричного малюнка протектора складається з більших і жорсткіших блоків протектора, які покращують рух автомобіля на повороті. Блоки протектора на внутрішній частині бігової доріжки менші за розміром; вони розроблені таким чином, щоб краще відводити воду і тим самим покращувати зчеплення з дорогою. Крім того, в середній частині протектора зазвичай розташоване суцільне поздовжнє ребро, що збільшує курсову стійкість автомобіля.


У всіх випадках шини мають спеціальне маркування на боковині і повинні бути встановлені відповідно до зазначеної інформації.


І спрямовані і асиметричні шини – однакові та можуть бути встановлені на будь-яке колесо. Називати такі шини «правими» або «лівими» – некоректно, оскільки є спеціальне загальноприйняте маркування, яке або вказує на правильне обертання шини, або визначає положення внутрішньої та зовнішньої сторони шини.

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття