Контакти

Як керувати автомобілем у тумані?

Водіння авто – відповідальний процес, який вимагає від водія максимальної концентрації. Особлива увага потрібна при виникненні різних природних явищ, одне з яких туман. Це викликає неприємності для всіх учасників дорожнього руху — зниження видимості під час їзди, мокрий асфальт (при сильному тумані), впливає на сприйняття дальності об'єктів, менше відчувається швидкість.


У разі виникнення туману рекомендується відкласти поїздку, що виключить ризики потрапляння в аварію. Але бувають ситуації, коли рух зупинити неможливо або є невідкладні справи, перенести які неможливо. У цьому випадку важливо дотримуватись наступних рекомендацій.


На що слід орієнтуватися при тумані
При їзді в таку погоду гарними орієнтирами є обмежувальні дорожні стовпи, які добре відображають світло при його попаданні на них (червоний колір).


Наявність навігатора дозволяє не заблукати в процесі їзди, що дозволить завжди орієнтуватися в потрібному напрямку. У міських умовах гарним орієнтиром буде світлофор, а саме його червоне світло — воно помітне на більшій відстані, ніж жовте та зелене.


Використовувати як орієнтир задні ліхтарі попереду авто теж можна, але не потрібно їм беззастережно довіряти - той водій бачить у тумані ніяк не краще.


Як поводитися при тумані
Для унеможливлення створення аварійної ситуації та забезпечення безпеки всіх учасників дорожнього руху, з боку водія потрібно виконання наступних дій:

- Обов'язкове збільшення інтервалу між авто, що проїжджають. Звичну відстань до авто, що рухається попереду (також, як і з ззаду) потрібно збільшити вдвічі.
- Включення двірників на лобовому склі – не допускає погіршення огляду.
- Якщо немає протитуманних фар, рекомендується ввімкнути ближнє світло.
- Вимкнути музику в салоні, відкрити вікно – це дозволить чути сигнали інших водіїв раніше, ніж ви їх побачите. У тумані звук краще поширюється.
- Якщо скло запітніло, потрібно увімкнути кондиціонер або відкрити вікно.
- Стежити за швидкістю – постійно звертати увагу на спідометр.


Що забороняється робити під час руху в тумані
- Зменьшувати встановлену дистанцію з авто, що знаходиться попереду.
- Виконувати обгінні маневри для прискореного виїзду із туману.
- Постійно дивитися в одному напрямку - через це виникає швидка стомлюваність, губиться фокус, очі можуть почати сльозитися.
- Паркувати авто на стоянці - заїжджати на неї не потрібно, тому, що можна пошкодити автомобілі через обмежений огляд.
- Виконувати небезпечні маневри.
- Використовувати дальне світло – воно сліпить водіїв на зустрічній смузі, що може призвести до зіткнення.


Особливу увагу потрібно приділити фарам авто - їх потрібно утримувати в чистоті і своєчасно змінювати лампочки, що перегоріли.

 

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття