Контакти

Вживані шини - на що звертати увагу при покупці

Вживані шини спокушають низькою ціною та великим вибором різних моделей від відомих виробників. Проте, багато автолюбителів вважають за краще переплатити та купити нові покришки, аргументуючи це турботою про безпеку.

У той же час фахівці відзначають попит на б/в шини, що зростає з кожним роком. Якщо ви зібралися придбати подібні комплектуючі, бажано перевірити деякі параметри перед покупкою.

 

Шини б/в - чи варто їх купувати

Безумовно, нові шини мають кращі ходові якості. Однак на вторинному ринку можна купити шини, що були у використанні, у відносно хорошому або навіть відмінному стані, які можна придбати до 40% дешевше.

Чи можемо ми пересуватися дорогами безпечно і без стресу при купівлі вживаних шин? Нові шини мають низку переваг, які дуже важливі для покупця. Вони забезпечують водію впевненість та почуття безпеки.

До цього додаються гарантія виробника та довговічність, у чому ми можемо бути впевнені. Однак, знаючи основні параметри шин, що були у використанні, ми можемо при покупці виключити ті шини, які не забезпечать подальшої безперебійної роботи.

 

Звертайте увагу на такі нюанси, як:

  • Дата виробництва шин.

Якщо автомобіль використовувався мало, вік шини є найважливішим параметром. Експерти кажуть, що шини можна використовувати до 10 років із моменту випуску на заводі. Варто пам'ятати, що навіть шини високого класу через 5-7 років втрачають свою ефективність у різних межах.

Саме тому при покупці діє просте правило: що «свіжіші» шини, то краще. Фахівці рекомендують насамперед звертати увагу на дату виробництва, яка є на боці кожної покришки.

  • Глибина та чіткість протектора.

Мінімально допустиме значення глибини протектора для літньої шини становить 1,6 мм, але зношена таким чином шина виявляється небезпечною під час дощу. Тому рекомендується, щоб шина мала протектор понад 5 мм.

Для порівняння: нова зимова шина має висоту протектора 8 мм. Шини з протектором 4 мм мають на 30% найгірші ходові якості. Саме тому так важливо ретельно перевіряти стан протектора шин при покупці.

 

Придбання б/в шин - візуальний огляд

При огляді шин, що були у використанні, ми мало що дізнаємося про їх стан, поки вони не встановлені на диски. Ми можемо бачити їх лише загалом, якщо вони не мають видимих ушкоджень. Однак тільки після встановлення та надування можуть виявлятися певні дефекти та деформації.

Бажано провести невеликий тест-драйв на вже встановлених на вашому авто покришках – це дозволить виявити складнощі з керуванням, наприклад, вібрації на кермі або знос автомобіля в сторони.

Якщо ви не помітили будь-яких несправностей, що заважають, далі слід перевірити, чи рівномірний знос кожної шини. Мінімум по 2 шини з комплекту повинні мати однакове зношування, так як вони встановлюються попарно на осі.

Звертайте увагу на рисунок протектора, перевіряючи його чіткість та рівність. Це важливо, тому що на попередньому авто могли бути проблеми з неправильною геометрією підвіски або неоднаковий тиск у шинах, що могло призвести до непропорційного стирання протектора.

Істотним недоліком шин, що були у використанні, є той факт, що ми не знаємо їх минулого. Ми не знаємо, чи були вони належним чином збалансовані, чи використовувалися вони при оптимальному тиску і чи правильно вони зберігалися.

Важливим моментом є те, де ви купуєте шини. Оскільки їх стан є дуже важливим питанням безпеки, ви повинні шукати їх тільки в перевірених місцях у надійних постачальників з гарною репутацією. В ідеалі це мають бути мережі, які торгують шинами, які мають умови та місця для правильного зберігання такої продукції.

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття